Proste danie inspirowane kuchnią włoską, Makaron ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami. Pyszny obiad lub kolacja dla miłośników włoskich klimatów.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
makaron wstążki-opakowanie 400 g
400 g mrożonego szpinaku
200 g sera feta
5-6 suszonych pomidorków z zalewy
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
kilka listków bazylii
Papardelle ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek obrany i pokrojony w plasterki. Na lekko podrumieniony czosnek dajemy rozmrożony szpinak i dusimy całość do odparowania płynu. Następnie wrzucamy pomidory suszone pokrojone w mniejsze kawałki i dwie łyżki zalewy z pomidorów suszonych. Wyłączamy ogień pod patelnią, wkładamy 2/3 fety, łączymy ze szpinakiem.
2.W dużym garnku gotujemy makaron do miękkości. Odcedzamy go, dwie- trzy łyżki wody zostawiamy. Wrzucamy makaron do patelni ze szpinakiem, wlewamy odłożoną wodę z gotowania makaronu. Podgrzewamy całość.
Gotowy makaron ze szpinakiem wykładamy na talerze. Przyozdabiamy pokruszoną fetą i listkami bazylii.
Komentarze