Papardelle ze szpinakiem i fetą

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Proste danie inspirowane kuchnią włoską, Makaron ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami. Pyszny obiad lub kolacja dla miłośników włoskich klimatów.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • makaron wstążki-opakowanie 400 g
    400 g mrożonego szpinaku
    200 g sera feta
    5-6 suszonych pomidorków z zalewy
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki oliwy
    sól i pieprz do smaku
    kilka listków bazylii
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Papardelle ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek obrany i pokrojony w plasterki. Na lekko podrumieniony czosnek dajemy rozmrożony szpinak i dusimy całość do odparowania płynu. Następnie wrzucamy pomidory suszone pokrojone w mniejsze kawałki i dwie łyżki zalewy z pomidorów suszonych. Wyłączamy ogień pod patelnią, wkładamy 2/3 fety, łączymy ze szpinakiem.
  • o 2. W dużym garnku gotujemy makaron do miękkości. Odcedzamy go, dwie- trzy łyżki wody zostawiamy. Wrzucamy makaron do patelni ze szpinakiem, wlewamy odłożoną wodę z gotowania makaronu. Podgrzewamy całość.
    Gotowy makaron ze szpinakiem wykładamy na talerze. Przyozdabiamy pokruszoną fetą i listkami bazylii.
  • o 3. Papardelle ze szpinakiem i fetą gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować