Pappardelle z porem

0 (0 ocen)

Pyszna propozycja dla wielbicieli makaronu

Składniki:

  • 200 g makaronu pappardelle

    1 por

    3 ząbki czosnku

    1 szklanka białego wytrawnego wina

    pęczek liści szałwii

    parmezan

    oliwa z oliwek

    czarny pieprz

Pappardelle z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wstawić wodę na makaron i w tym czasie przygotować sos .

    Umytego pora pokroić w ukośne paski o szerokości makaronu . Usmażyć go na 4 łyżkach oliwy z oliwek razem z czosnkiem . Często mieszać , by czosnek się nie przypalił . Posolić , zalać winem i dusić pod przykryciem 2 minuty . Na końcu wrzucić liście szałwii i zdjąć patelnię z ognia .

    Odcedzić makaron , zalać go sosem porowym .

    Podawać z parmezanem utartym w płatki i świeżo mielonym czarnym pieprzem .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy