Panszkraut

  • wyświetlono: 10355 |
  • dodany do książki kucharskiej: 17 |
  • polecenia: 1

Panszkraut zawany czasami również Panczkrautem jest daniem kuchni śląskiej,nazywany jest jednak najcześciej Ciapkapustą

WeronikaCh
  • 20min

Składniki

1 kg ziemniaków
60 dkg kapusty kwaszonej (może być więcej)
20 dkg boczku wędzonego
1 cebula pokrojona w kosteczkę
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
pieprz, sól,maggi

Sposób przygotowania przepisu:

Panszkraut

  • 1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie
  • 2. W osobnym garnku ugotować posiekaną kiszoną kapustę z liściem laurowym i zielem angielskim
  • 3. Kroimy boczek w kostkę i wysmażamy na skwarki ,dodając pokrojoną cebulę
  • 4. Odcedzić kapustę i ziemniaki.
    Ziemniaki ugnieść i dodać do nich kapustę oraz boczek z cebulką
    Doprawić pieprzem i paroma kropelkami maggi,wymieszać
  • 5. Jeść na ciepło ze sztuką mięsa,mielonym kotletem.. najlepszy jest z pieczonymi żeberkami.

Porady

Kto nie lubi boczku i smażonej cebuli,może zamiast tego dodać 2 łyżki smalcu (najlepiej ze skwarkami)


Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaszkola_babcimama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Schab gotowany w majonezie

Dodane przez: 2milutka

Schab gotowany w majonezie

Domowa zdrowa wędlina gotowana...

kartacze, cepeliny, kołduny

Dodane przez: majka190382

Kartacze, kołduny, cepeliny - wykonanie krok...

Cepeliny - podlaski specjał. Pracochłonny,...

Udka z kurczaka w miodzie i ketchupie

Dodane przez: Emi26

Udka z kurczaka w miodzie i ketchupie

To danie często gościło na stole...

image-1lrtb91

Dodane przez: in-humility

PIECZONA KACZKA

Zrumieniona, pachnąca przyprawami,...

BITKI WIEPRZOWE W SOSIE WŁASNYM

Dodane przez: Ostra Na Słodko

BITKI WIEPRZOWE W SOSIE WŁASNYM

Niesamowicie aromatyczne … z dodatkiem...

PUSZYSTE KOTLETY Z FILETEM Z KURCZAKA, SEREM I CURRY

Dodane przez: violast11

PUSZYSTE KOTLETY Z FILETEM Z KURCZAKA, SEREM...

idealne mięciutkie i delikatnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE