Panszkraut

4.96 (201 ocen)

  • 20 min

Panszkraut zawany czasami również Panczkrautem jest daniem kuchni śląskiej,nazywany jest jednak najcześciej Ciapkapustą

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    60 dkg kapusty kwaszonej (może być więcej)
    20 dkg boczku wędzonego
    1 cebula pokrojona w kosteczkę
    1 liść laurowy
    2 ziela angielskie
    pieprz, sól,maggi
Wystaw ocenę:

4.96 (201 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Panszkraut - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie
  • 2. W osobnym garnku ugotować posiekaną kiszoną kapustę z liściem laurowym i zielem angielskim
  • 3. Kroimy boczek w kostkę i wysmażamy na skwarki ,dodając pokrojoną cebulę
  • 4. Odcedzić kapustę i ziemniaki.
    Ziemniaki ugnieść i dodać do nich kapustę oraz boczek z cebulką
    Doprawić pieprzem i paroma kropelkami maggi,wymieszać
  • 5. Jeść na ciepło ze sztuką mięsa,mielonym kotletem.. najlepszy jest z pieczonymi żeberkami.

Porady

Kto nie lubi boczku i smażonej cebuli,może zamiast tego dodać 2 łyżki smalcu (najlepiej ze skwarkami)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.19 (411 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Makaron penne z kurczakiem i szpinakiem

To może cię zainteresować