Panna Cotta z wiśniami

  • wyświetlono: 172 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Cała tajemnica opisana na zdjęciu:) Kocham Włochy a to właśnie jeden z najbardziej popularnych deserów w słonecznej Italii:)

PolskaGotuje
  • 6 porcje
  • Średni

Składniki

- śmietana kremówka 30-36%: 250 mililitrów
- żelatyna do deserów w proszku: 2 łyżeczki
- zapach waniliowy: 1 łyżeczka
- mleko: 250 mililitrów
- cukier drobny( lub puder): 80 gramów

Sposób przygotowania przepisu:

Panna Cotta z wiśniami

  • 1. Żelatynę rozrobić z 2 łyżkami zimnej wody. Odstawić na ok. 5 minut.
  • 2. W garnuszku wymiszać śmietanę, mleko, cukier, zapach waniliowy. Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści. Po zagotowaniu odstawić z ognia.
  • 3. Dodać żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści.
  • 4. Masę wlać do naczynek (ok 100 ml). Odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu naczynka przykryć folią, wstawić do lodówki do stężenia, na około conajmniej 5 godzin.
  • 5. Jeśli macie trudność z wyjęciem deseru z naczynek, można na chwilę włozyć je do ciepłej wody. Deser podawać na talerzykach i polać konfiturą wisniową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

latokuchnia włoskawiosnadieta środziemnomorskakonkurs_owocowy

Komentarze

Podobne przepisy

Panna Cotta Fit z kiwi

Dodane przez: monikaT83

Panna Cotta Fit z kiwi

Deser lekki, dekoracyjny i pyszny:)...

Deser z rabarbarem

Dodane przez: 2milutka

Deser z rabarbarem alla panna cotta

Lekki orzeźwiający deserek z kwaskową...

Panna cotta z czarnym sezamem

Dodane przez: PolskaGotuje

Panna cotta z czarnym sezamem

Przepis pochodzi i z książki "Japońskie...

Panna cota

Dodane przez: makowiec

Panna cotta z owocami lasu

Prezentuję przepis na ekspresowy...

Panna cotta

Dodane przez: beetle

Panna cotta

Klasyczny, włoski deser, przy tym...

Panna cotta z syropem malinowym

Dodane przez: justi2401

Panna cotta z syropem malinowym

Panna cotta to rozpływający się...