Panna Cotta z wiśniami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Cała tajemnica opisana na zdjęciu:) Kocham Włochy a to właśnie jeden z najbardziej popularnych deserów w słonecznej Italii:)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - śmietana kremówka 30-36%: 250 mililitrów
    - żelatyna do deserów w proszku: 2 łyżeczki
    - zapach waniliowy: 1 łyżeczka
    - mleko: 250 mililitrów
    - cukier drobny( lub puder): 80 gramów

Panna cotta z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozrobić z 2 łyżkami zimnej wody. Odstawić na ok. 5 minut.
  • 2. W garnuszku wymiszać śmietanę, mleko, cukier, zapach waniliowy. Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści. Po zagotowaniu odstawić z ognia.
  • 3. Dodać żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści.
  • 4. Masę wlać do naczynek (ok 100 ml). Odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu naczynka przykryć folią, wstawić do lodówki do stężenia, na około conajmniej 5 godzin.
  • 5. Jeśli macie trudność z wyjęciem deseru z naczynek, można na chwilę włozyć je do ciepłej wody. Deser podawać na talerzykach i polać konfiturą wisniową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy