Panna cotta z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę rozrobić z 2 łyżkami zimnej wody. Odstawić na ok. 5 minut.
2.W garnuszku wymiszać śmietanę, mleko, cukier, zapach waniliowy. Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści. Po zagotowaniu odstawić z ognia.
3.Dodać żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści.
4.Masę wlać do naczynek (ok 100 ml). Odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu naczynka przykryć folią, wstawić do lodówki do stężenia, na około conajmniej 5 godzin.
5.Jeśli macie trudność z wyjęciem deseru z naczynek, można na chwilę włozyć je do ciepłej wody. Deser podawać na talerzykach i polać konfiturą wisniową.
Komentarze