Panna Cotta z wiśniami

  • wyświetlono: 118 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Cała tajemnica opisana na zdjęciu:) Kocham Włochy a to właśnie jeden z najbardziej popularnych deserów w słonecznej Italii:)

PolskaGotuje
  • 6 porcje
  • Średni

Składniki

- śmietana kremówka 30-36%: 250 mililitrów
- żelatyna do deserów w proszku: 2 łyżeczki
- zapach waniliowy: 1 łyżeczka
- mleko: 250 mililitrów
- cukier drobny( lub puder): 80 gramów

Sposób przygotowania przepisu:

Panna Cotta z wiśniami

  • 1. Żelatynę rozrobić z 2 łyżkami zimnej wody. Odstawić na ok. 5 minut.
  • 2. W garnuszku wymiszać śmietanę, mleko, cukier, zapach waniliowy. Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści. Po zagotowaniu odstawić z ognia.
  • 3. Dodać żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści.
  • 4. Masę wlać do naczynek (ok 100 ml). Odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu naczynka przykryć folią, wstawić do lodówki do stężenia, na około conajmniej 5 godzin.
  • 5. Jeśli macie trudność z wyjęciem deseru z naczynek, można na chwilę włozyć je do ciepłej wody. Deser podawać na talerzykach i polać konfiturą wisniową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

latokuchnia włoskawiosnadieta środziemnomorskakonkurs_owocowy
 

Komentarze

Podobne przepisy

kasza manna na gęsto

Dodane przez: liilaa

Kasza manna na jajkach

Pyszna puszysta kasza, czekoladowa...

Kajmakowe lody na serku mascarpone

Dodane przez: Elisa

Kajmakowe lody na serku mascarpone

Pyszne lody idealne na upalne dni

lody truskawkowo arbuzowe

Dodane przez: ewuska2016

Lody truskawkowo-arbuzowe

Proste i smaczne domowe lody

Lody

Dodane przez: trufelkowo

Zdrowe, szybkie i pyszne lody 3-składnikowe

Zdrowe lody, którymi można zajadać...

Deser bezowo-jagodowy

Dodane przez: Elisa

Deser bezowo-jagodowy

Pyszny deser z bezami, jagodami...

beza

Dodane przez: gotujaceblizniaczki

Letnie serce bezowe z truskawkami

Ten letni bezowy deser przygotowałam...