Panna cotta z truskawkowym sosem.

0 (0 ocen)

  • 10 min

To mój ulubiony deser. Polecam.

  • 10 min

Składniki:

  • Masa:

    3 łyżeczki żelatyny w proszku

    250 ml śmietanki kremówki (30%

    250 ml pełnego mleka 3,2%

    80 g cukru

    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

    Sos:

    200 g truskawek świeżych lub mrożonych

    3 łyżki cukru

    2 łyżeczki wody

Panna cotta z truskawkowym sosem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę wsypać do szklanki, zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut, w celu napęcznienia. Do rondelka wlać śmietanę, mleko, dodać cukier, ekstrakt z wanilii i podgrzewać cały czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy całość się zagotuje zdjąć rondel z ognia i dodać napęczniałą żelatynę . Mieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Powinno to zająć około 1-2 min. Masę przelać do foremek i zostawić do ostygnięcia. Po wystudzeniu wstawić do lodówki na około 4 godziny, żeby masa stężała.

    Truskawki umyć i pokroić na małe kawałki. Zmiksować z dodatkiem wody i cukru. Sos przechowywać w lodówce do momentu podania.

    Deser wyjąć z foremek, obracając je do góry dnem. Podawać z sosem truskawkowym i świeżymi owocami.

Porady

Żeby deser łatwiej było wyjąć z foremek, należy je na kilka sekund zanurzyć w gorącej wodzie (nie dłużej, bo panna cotta bardzo szybko się rozpuszcza).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy