Przyznajcie, że w czasie upałów chłodny deser jest przyjemniej zjeść niż najlepsze ciasto. A sama panna cotta świetnie komponuje się z truskawkami zarówno wizualnie, jak i smakowo.
12 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
3 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 3,5 szklankach wody
750 g truskawek
2 litry śmietany 30% tł.
3 laski wanilii
100 g cukru pudru
4 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 8 łyżkach ciepłej wody
cukier trzcinowy do posypania po wierzchu
Panna cotta z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawkowe galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklankach gorącej wody - pamiętajcie, żeby galaretki nie gotować! Do wystudzonej, ale wciąż płynnej galaretki wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Galaretkę przekładamy do szklanek, wypełniając je do około 1/2 wysokości - jeśli chcecie by galaretka zastygła pod kątem tak jak u mnie, to musicie w lodówce ułożyć pod kątem szklanki. Galaretkę w szklankach odstawiamy do stężenia. Śmietankę mieszamy z cukrem pudrem. Z lasek wanilii wyciągamy ziarenka i dodajemy je do śmietanki. Pozostałe części lasek wanilii kroimy na mniejsze kawałki i również wrzucamy do śmietanki. Całość mocno podgrzewamy, ale nie gotujemy. Śmietankę przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się kawałków waniliowych lasek. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy ją do śmietanki. Gdy śmietanka przestygnie, delikatnie wylewamy ją na stężałą galaretkę. Szklanki ponownie odstawiamy do lodówki do stężenia, tym razem ustawiając je już normalnie na prosto. Przed podaniem wierzch deseru możemy posypać cukrem trzcinowym i delikatni skarmelizować go palnikiem, ale nie zbyt długo, by panna cotta nie zaczęła się rozpuszczać. Deser dekorujemy truskawką i gałązką melisy.
Komentarze