Panna Cotta z sosem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Klasyczny, włoski deser, znany na całym świecie. Jest pochwałą prostoty i niebywałego oryginalnego smaku. Dopełnieniem tego wyśmienitego deseru są świeże truskawki i powstały z nich sos:)

  • 30 min

Składniki:

  • • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
    • 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    • 250 ml śmietanki kremówki 30%
    • 250 ml pełnego mleka
    • 80 g cukru
    • 1 łyżka rumu
    • 1 łyżka białego wina

    Dodatkowo:
    250 g truskawek
    1 szklanka musu truskawkowego
    2 łyżeczki płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Panna cotta z sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Laskę wanilii przepołowić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka.
  • 2. Do rondelka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii i przepołowioną laskę lub ekstrakt z wanilii. Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści.
    Dodać rum i wino, doprowadzić do zagotowania i szybko odstawić z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści.
  • 3. Mieszankę wlać do 4 filiżanek (każda po 125 ml) lub 6 mniejszych naczynek. Odstawić do wystudzenia (można na dwór, gdy jest chłodno). Po ostudzeniu filiżanki przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki do stężenia, na około 4-5 godzin, lub najlepiej na całą noc.
  • 4. Aby ułatwić wysunięcie deseru z filiżanek, można je włożyć na sekundę do gorącej wody. Deser wyłożyć na talerzyk i podawać ze świeżymi owocami i musem owocowym. Posypać po wierzchu płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować