Panna cotta z nutą mięty

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny lekki,orzeźwiający deser idealny na ciepłe dni

  • 2 godz.

Składniki:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
    3 łyżki cukru
    3 płaskie łyżeczki żelatyny
    kilka kropel aromatu miętowego
    kilka kropel zielonego barwnika
    3 łyżeczki zimnej wody

Panna cotta z nutą mięty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę namoczyć w 3 łyżeczkach zimnej wody. Śmietankę, cukier i namoczoną żelatynę przełożyć do garneczka i podgrzewać na małym ogniu. Wymieszać. Najważniejsze, żeby nie doprowadzić do wrzenia. Podzielić na dwie części. Jedną część wylać do formy i odstawić w zimne miejsce do stężenia. Do drugiej dodać aromat miętowy i zielony barwnik. Dobrze wymieszać. Ostudzić. Wylać na stężoną pierwszą część panna cotty. Odstawić do stężenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.8 (223 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Panna cotta z musem truskawkowym