panna cotta z niebieską galaretką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Panna cotta z galaretką to dosyć popularny już przepis, ale dzięki dodatkowi szafirowej galaretki deser prezentuje się niebywale i jestem przekonana, że zaskoczy gości.

  • 60 min

Składniki:

  • 250 ml śmietanki 30%
    250 ml mleka
    3 łyżki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    3 łyżeczki żelatyny
    niebieska galaretka + 400 ml wody
    2 nektarynki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Panna cotta

Panna cotta z niebieską galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpocząć od przygotowania galaretki: rozpuścić galaretkę w 400 ml gorącej wody, zostawić do ostudzenia.
    Do pojemniczków, w których będziemy robić deser wrzucić kawałki pokrojonych nektarynek.
    Zalać owoce galaretką tak do 1/3 wysokości pojemnika, wstawić do lodówki w celu stężenia.
    Do rondelka wlać śmietankę, mleko i dodać cukier, cukier waniliowy.
    Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści.
    Doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia.
    Do szklanki wsypać żelatynę dodać trochę gorącej masy mlecznej, rozmieszać i wlać zawartość szklanki do rondla, energicznie mieszając aż żelatyna się rozpuści.
    Mieszankę przelać do naczynek ze stężoną galaretką i zostawić na kilka godzin do wystudzenia.
    Przed podaniem należy naczynka polać od dołu gorącą wodą i wyjąć pannę cottę na talerzyk - można podważyć nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować