Panna Cotta z musem z kiwi

4.5 (154 ocen)

Włoski deser idealny na gorące letnie dni.

Składniki:

  • 250ml śmietanki kremówki ( 30% lub 36%)
    250ml mleka
    100g cukru ( pół szklaki)
    4 łyżeczki żelatyny w proszku
    Laska wanilii
    5 sztuk dojrzałych owoców kiwi
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery Panna cotta

Panna cotta z musem z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Śmietanę i mleko wlewamy do jednego garnka. Dodajemy cukier i ziarenka z przekrojonej na pół laski wanilii. Zagotowujemy.
  • 2. 2. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami gorącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy parę łyżek wcześniej zagotowanej mieszanki. Wlewamy rozpuszczoną żelatynę do zagotowanej śmietanki i mleka i mieszamy.
  • 3. 3. Rozlewamy do foremek dowolnej wielkości i wstawiamy do lodówki dopóki panna cotta nie stężeje (około 6h)
    Aby wyjąć deser z foremki należy zamoczyć ją w ciepłej wodzie, a brzegi odciąć delikatnie okrągłym nożem.


  • 4. Mus z kiwi:
    1. Owoce kiwi umyć, a następnie obrać i rozdrobnić na mniejsze kawałki.
  • 5. Zmiksować owoce. Otrzymany mus gotować około 10 min w celu odparowania wody. Można też dosłodzić jeżeli kiwi było kwaśne.
    Gotowy mus odstawić do ostygnięcia.

Porady

1. Laskę wanilii można zastąpić cukrem waniliowym oraz olejkiem. 2. Musu z kiwi nie trzeba gotować, ale wtedy jest bardziej płynny. 3. Foremki można wysmarować masłem, aby deser łatwiej z nich wyszedł.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiwi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować