Panna Cotta z musem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Moja propozycja tego wspaniałego włoskiego deseru. Dodatek musu owocowego idealnie balansuje słodycz panny:)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - śmietanka kremówka 30%: 250 mililitrów
    - cukier biały kryształ: 50 gramów
    - cukier waniliowy: 7 gramów
    - Żelatyna: 2 łyżeczki
    - truskawki: 200 gramów

Panna cotta z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietankę wlewamy do garnka, dodajemy cukier, cukier waniliowy i doprowadziamy do wrzenia, ale nie zagotowujemy. W międzyczasie rozpuszczamy żelatynę w 2 łyżkach gorącej wody,a następnie dodajemy do śmietany. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i studzimy.
  • 2. Wlewamy do małych miseczek, kokilek lub foremek i wkładamy do lodówki. Ja moje robiłam w silikonowych foremkach różyczkach. Chłodzimy około 3 godziny.
  • 3. Przed podaniem wkładamy foremki na sekundę do wrzątku i wykładamy deser na talerz i polewamy sosem.

    Aby przygotować sos truskawkowy nalezy zmiksować truskawki w blenderze, aż uzyskają konsystencję musu.

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy