Panna cotta z musem gruszkowym, bitą śmietaną i owocami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Panna cotta-delikatna w smaku warstwa śmietankowa i mus z gruszek z bitą śmietaną i owocami to doskonały duet. Czasu do przygotowania nie zabierze wiele a jest przepyszny!

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Warstwa waniliowa:
    330 ml śmietanki 30%
    300 ml mleka 3,2%
    1 laska wanilii
    ½ szklanki cukru
    4 listki żelatyny

    Warstwa gruszkowa:
    350 ml gęstego soku gruszkowego typu Kubuś lub świeżo wyciśniętego w wyciskarce
    3 listki żelatyny
    Bita śmietana do dekoracji
    Dowolne owoce do dekoracji (gruszka, jabłko, kiwi, brzoskwinia, maliny)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bita śmietana

Panna cotta z musem gruszkowym, bitą śmietaną i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warstwa waniliowa:
    Do rondelka wlać śmietankę z mlekiem, dodać wydrążone ziarenka z wanilii i laskę, wsypać cukier doprowadzić do wrzenia, zestawić z ognia, laskę wyjąć. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu, po 5 minutach odcisnąć w dłoniach dodać do masy śmietanowej,
    wymieszać aż się rozpuści, zostawić do schłodzenia.

    Rozlać po równo do czterech szklanych pucharków, wstawić do lodówki aby masa stężała.
  • 2. Warstwa gruszkowa:
    Sok gruszkowy podgrzać w rondelku, dodać namoczone wcześniej w zimnej wodzie i odciśnięte listki żelatyny, wymieszać do rozpuszczenia.
    Wylać po równo na stężałą warstwę waniliową.
    Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
    Przed podaniem udekorować bitą śmietaną posypać pokrojonymi owocami.

Porady

Żeletynę w listkach można zamienić na zwykłą sypaną 1 listek= 1 łyżeczka zwyłej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować