Panna cotta z herbacianą galaretką

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Smaczny włoski deser z herbacianą galaretką o smaku porzeczek . Polecam na letni deser do popołudniowej kawy.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 ml herbaty o smaku porzeczkowym
    1 łyżka cukru
    1 łyżka żelatyny
    330 ml śmietany 30%
    100 g białej czekolady
    2 łyżki cukru
    50 ml mleka
    1,5 łyżki żelatyny
    Ulubione owoce

Panna cotta z herbacianą galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatę podgrzewamy w garnuszku. Wsypujemy cukier i mieszamy do momentu rozpuszczenia. Wsypujemy żelatynę, mieszamy. Odstawiamy do delikatnego stężenia. Przelewamy do małych przezroczystych kubeczków  lub kieliszków (do połowy wysokości). Małe szklane kubeczki ustawiałam pod skosem w foremkach na muf finki. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Śmietankę podgrzewamy wraz z mlekiem i cukrem oraz białą czekoladą. Wsypujemy żelatynę i odstawiamy do delikatnego stężenia. Przelewamy na zastygniętą galaretkę. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Dekorujemy ulubionymi owocami.

Komentarze

Podobne przepisy