Panna Cotta z białą czekoladą i karmelizowanym rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Leciutki jak chmurka deser z dodatkiem białej czekolady, którą uwielbiam, i słodko-kwaśnego karmelizowanego rabarbaru.Ciężko poprzestać na jednej porcji ;)

  • 30 min

Składniki:

  • duża kremówka (400 ml)
    200 ml mleka
    100g białej czekolady dobrej jakości
    4 łyżeczki cukru
    2.5 łyżeczki żelatyny
    kilka łyżek gorącej wody


    Karmelizowany rabarbar:

    150g rabarbaru
    100g cukru
    50 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Panna cotta

Panna cotta z białą czekoladą i karmelizowanym rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremki wysmarować dokładnie masłem.

    Kremówkę, mleko i drobno pokrojoną czekoladę umieścić w garnku i podgrzać, cały czas mieszając aż do rozpuszczenia czekolady. NIE GOTOWAĆ. Zdjąć z ognia. Dodać cukier i porządnie wymieszać.

    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Chwilkę przestudzić i wlać do gorącej masy mleczno-czekoladowej, zmiksować mikserem, by żelatyna dokładnie się połączyła.

    Rozlać do foremek. Ostudzić a następnie wstawić do lodówki, by stężało.
  • 2. KARMELIZOWANY RABARBAR
    Cukier wraz z wodą umieszczamy na patelni, mieszamy i podgrzewamy do momentu aż cukier zacznie się karmelizować. Wrzucamy pokrojony w cienkie plasterki rabarbar i dusimy kilka minut aż będzie mięciutki.



    Chcąc wyjąc panna cottę z foremek wystarczy delikatnie podważyć je nożem i postawić do góy nogami na talerz. Deser powiniem sam odejść od ścianek foremki.

    Podajemy z karmelizowanym rabarbarem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować