Leciutki jak chmurka deser z dodatkiem białej czekolady, którą uwielbiam, i słodko-kwaśnego karmelizowanego rabarbaru.Ciężko poprzestać na jednej porcji ;)
30 min
Składniki:
duża kremówka (400 ml)
200 ml mleka
100g białej czekolady dobrej jakości
4 łyżeczki cukru
2.5 łyżeczki żelatyny
kilka łyżek gorącej wody
Panna cotta z białą czekoladą i karmelizowanym rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Foremki wysmarować dokładnie masłem.
Kremówkę, mleko i drobno pokrojoną czekoladę umieścić w garnku i podgrzać, cały czas mieszając aż do rozpuszczenia czekolady. NIE GOTOWAĆ. Zdjąć z ognia. Dodać cukier i porządnie wymieszać.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Chwilkę przestudzić i wlać do gorącej masy mleczno-czekoladowej, zmiksować mikserem, by żelatyna dokładnie się połączyła.
Rozlać do foremek. Ostudzić a następnie wstawić do lodówki, by stężało.
2.KARMELIZOWANY RABARBAR
Cukier wraz z wodą umieszczamy na patelni, mieszamy i podgrzewamy do momentu aż cukier zacznie się karmelizować. Wrzucamy pokrojony w cienkie plasterki rabarbar i dusimy kilka minut aż będzie mięciutki.
Chcąc wyjąc panna cottę z foremek wystarczy delikatnie podważyć je nożem i postawić do góy nogami na talerz. Deser powiniem sam odejść od ścianek foremki.
Komentarze