Panna cotta waniliowa z serduszkiem

0 (0 ocen)

  • 50 godz.

Taki deser można przyrządzić każdego dnia i myślę, że druga osoba będzie mile zaskoczona!

  • 50 godz.

Składniki:

  • (4 porcje)
    200 ml śmietanki 30%
    300 ml mleka 3,2%
    40g cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    3 łyżeczki żelatyny (płaskie)
    Dodatkowo:
    1 galaretka truskawkowa (lub inna czerwona)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Panna cotta

Panna cotta waniliowa z serduszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-24meank 1. Przygotować galaretkę (najlepiej dzień wcześniej).
    Galaretkę rozpuścić w 450 ml gorącej wody i przelać do prostokątnego, płaskiego naczynia/pojemnika (*).
    (Powinna mieć około 1/2 cm wysokości.)
    Po ostudzeniu wstawić do lodówki, aby całkowicie zastygła.
    Następnie za pomocą foremki do ciastek - z galaretki wykrawać średnie serduszka.
    Nadmiar pokroić w kostkę - przyda się do dekoracji.
  • image-1ng7sap 2. Przygotować panna cottę.
    Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i odstawić do lekkiego ostudzenia.
    Mleko zagotować z cukrem, dodać żelatynę i zmiksować ze śmietanką oraz cukrem waniliowym.
    Masę pozostawić, aby dokładnie ostygła.
  • image-0bt30un 3. Galaretkowe serduszka przykleić do wewnętrznej ścianki kieliszków do wina.
    Kieliszki powoli napełnić panna cottą i odstawić do lodówki, aby deser całkowicie stężał.
    Udekorować wg uznania.

Porady

(*) U mnie był to pojemnik do przechowywania żywności o wymiarach 15,5 x 24 cm. Nadają się też pudełka po lodach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Wanilia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować