Panna Cotta w czekoladowych filiżankach

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Zachwycający deser - idealny, jeśli chcesz zrobić wrażenie na Gościach!

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:


  • - kropelki czekoladowe (lub pokruszona, gorzka/deserowa czekolada): 100 gramów
    - żelatyna spożywcza: 2 łyżeczki
    - ekstrakt z wanili: 2 łyżeczki
    - śmietanka 36%: 125 mililitrów
    - mleko 3,2%: 125 mililitrów
    - kawa rozpuszczalna sypka: 2 łyżeczki
    - cukier biały: 40 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Panna cotta w czekoladowych filiżankach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wykonania takiego cuda potrzebne są silikonowe foremki w kształcie filiżanki, bądź najzwyklejsze, silikonowe, żłobkowane foremki do babeczek. Koniecznie silikonowe – inaczej wyjęcie czekolady będzie praktycznie niemożliwe.
    1. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, bądź w mikrofalówce uważając, aby jej nie przegrzać.
  • 2. 2. Pędzelkiem rozprowadzamy czekoladę wewnątrz silikonowych foremek.
  • 3. 3. Wstawiamy foremki do lodówki na około 15 minut, aż pierwsza warstwa czekolady stężeje.
  • 4. 4. Wyjmujemy foremki i powtarzamy kroki 2 i 3 – jeśli to konieczne ponownie podgrzewamy czekoladę. Nakładamy kolejne warstwy do czasu, aż filiżanka będzie miała +/- 5mm grubości. Dwa, trzy razy powinny wystarczyć.

  • 5. Na papierze do pieczenia rysujemy cztery razy kształt uszka dopasowany do naszych filiżanek i wypełniamy go płynną czekoladą. Gdy zastygnie podważamy je nożem i uszka są gotowe. Odrobinę czekolady zostawiamy, będzie niezbędna do doklejenia uchwytów!

  • 6. W czasie gdy ostatnia warstwa czekolady zastyga w lodówce przygotowujemy Panna Cottę.
    Mleko, śmietankę i cukier zagotowujemy w garnuszku – do rozpuszczenia cukru. Dodajemy żelatynę i mieszamy, aż dokładnie się rozpuści. Dolewamy ekstrakt waniliowy. Mieszamy. Odlewamy 2/3 i rozprowadzamy w płynie kawę.

  • 7. Na dno schłodzonych filiżanek wlewamy przestudzoną, ale ciągle płynną masę kawową do 2/3 wysokości. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut – do stężenia.

  • 8. Pilnujemy, aby masa waniliowa nie zastygła, ale trzymając ją w temperaturze pokojowej przez 30 minut nie powinna się jeszcze ściąć. Jeśli tak się stanie – podgrzewamy bardzo delikatnie. Żeby pianka na cappuccino była bardziej puszysta, przed rozlaniem białej masy na wierzch filiżanek, ubiłam ją lekko trzepaczką.

    Gdy warstwa kawowa się zetnie rozlewamy resztę białej masy na wierzch i ponownie chłodzimy.

  • Czekoladowe filiżanki z Panna Cottą 9. Po około 3 godzinach filiżanki są gotowe do wyjęcia z foremek. Najpierw delikatnie odsuwamy boki foremek u góry, a następnie wyjmujemy całość „wypychając” filiżanki od dołu. Roztapiamy resztkę czekolady i zamaczamy w niej te części uszka, które mają trzymać się filiżanki. Dokładamy, przytrzymujemy chwilę i gotowe!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kropelki czekoladowe Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować