Panna Cotta kokosowa

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wg mnie jest to doskonały deser i każdy może zrobić ją w swoim ulubionym smaku.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - Żelatyna: 3 łyżeczki
    - śmietana 30-36%: 250 mililitrów
    - mleczko kokosowe (puszka): 250 mililitrów
    - cukier drobny do wypieków: 5 łyżek
    - cukier waniliowy własnej produkcji: 1 łyżka

Panna cotta kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut żeby napęczniała.
    Do garnuszka wlać śmietanę kremówkę, mleko kokosowe, dodać cukier, mieszając doprowadzić do zagotowania i szybko odstawić z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i energicznie mieszać, aż cała żelatyna się rozpuści.
    Panna Cotte nalać do salaterek, odstawić do przestygnięcia. Możemy również pobawić się w łączenie masy kawowej z kokosową- jak ja zrobiłam (część masy odlać i wymieszać z 2 łyżeczkami kawy rozpuszczalnej). Po ostudzeniu salaterki przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do stężenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy