Panna cotta kawowa (light)

0 (0 ocen)

  • 60 min

Deser panna cotta jest bardzo znany, można go urozmaicać, zmieniać sposoby podania, dodatki. Ja proponuję wersję kawową z sosem z espresso.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na panna cottę light
    250ml mleka
    2 kubki jogurtu naturalnego (albo 250g mascarpone)
    2-3 łyżki cukru pudru
    ziarenka z połowy laski wanilii
    2 łyżki żelatyny
    100ml wody
    dodatkowo: filiżanka zaparzonej kawy

    Składniki na sos:

    filiżanka mocnej kawy
    tabliczka mlecznej czekolady o zawartości 70% kakao
    50ml kremówki

Panna cotta kawowa (light) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Panna cotta kawowa (light) 1. Śmietanę, mleko i jogurt łączymy, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ziarenka wanilii.
    Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Dodajemy do nabiału.
    Z całej masy odlewamy 200ml dodajemy kawę i mieszamy.
    Do kokilki nalewamy najpierw waniliową masę, chłodzimy w lodówce ok. 2 godzin, następnie dodajemy drugą, kawową warstwę. Znów chłodzimy.

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy kawę oraz kakao. Schładzamy, aby masa trochę zgęstniała.
    Polewamy panna cottę przed podaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

5 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kawowa panna cotta

5 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kawowa panna cotta

kada Idealny deser dla amatorów małej czarnej. 2 godz.

0 (0 ocen)

Kawowa Panna Cotta

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Panna cotta light

4.8 (224 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Panna cotta z musem truskawkowym