Panna cotta jogurtowa z sosem jagodowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Dietetyczna przyjemność o niskim indeksie glikemicznym. Dla tych co dbają o linię.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    400 g jogurtu greckiego
    2 łyżeczki fruktozy
    2 łyżeczki żelatyny
    1 laska wanilii

    na sos:

    niecała szklanka jagód
    1 łyżeczka fruktozy
    20 ml śmietanki 30%

Panna cotta jogurtowa z sosem jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawiamy. W dwóch łyżkach wody rozpuszczamy fruktozę i gdy będzie podgrzana dodajemy ją do rozpuszczonej żelatyny. Mieszamy.
    Gdy ostygnie mieszamy z jogurtem i nasionami laski wanilii. Przekładamy jogurt do filiżanek lub specjalnych pojemniczków i wstawiamy do lodówki na parę godzin.
    Przygotowujemy sos. Jagody gotujemy przez chwilę ze śmietanką, dodajemy fruktozę i czekamy aż się rozpuści. Miksujemy.

    Przed podaniem deseru wkładamy filiżanki na chwilkę do wrzątku aby można było lepiej wyciągnąć deser na talerzyk. Panna cottę polewamy przygotowanym sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy