PANNA COTTA

0 (0 ocen)

  • 30 min

Odrobina nieba i słodyczy w jednym!! Polecam!!!

  • 30 min

Składniki:

  • Potrzebne będzie:

    250 ml śmietanki kremówki
    250 ml mleka
    ok. 100 g cukru pudru
    4 łyżeczki żelatyny;
    laska wanilii

Panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Około pół filiżanki wody na te 4 łyżeczki.
    Następnie gotujemy mleko z cukrem a potem dodajemy żelatynę.
    W małym garnku podgrzewamy śmietankę z laską wanilii. Oczywiście laskę wanilii przekrój wzdłuż i wyjmij ziarna i dodaj je do śmietanki. Laskę także wrzucamy, aby był większy aromat
    Gdy śmietanka zacznie pomalutku się gotować wyjmujemy laskę wanilii i dodajemy ją do mleka. Cały czas pamiętamy o ubijaniu ale nie trzeba spieniać. Tak przygotowaną śmietankę wlewamy do foremek. Następnie po ostygnięciu płynu wstawiamy deser do lodówki na około 6-8 godzin. Pamiętajcie zakryjcie foremki folią, aby nasza panna cotta nie naciągnęła zapachów z lodówki.

    Po tym czasie wyjmujmy nasz deser na talerzyk. Najlepiej wstawiając foremkę do gorącej wody na góra 30 sekund.

    Ja zaserwowałam moją z zrobionym musem truskawkowym. Kilka truskawek plus cukier zblenderowałam. Taką miksturą polewamy naszą pannę cotte i gotowe. Nic tylko się zajadać!!!! SMACZNEGO!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy