Panna cotta czekoladowa black&white - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietankę mieszamy z mlekiem i mocno podgrzewamy, ale nie gotujemy. Odlewamy kilka łyżek płynu i rozpuszczamy w nim żelatynę. Po całkowitym rozpuszczeniu mieszamy z resztą. Mleko ze śmietanką dzielimy na pół.
2.Do jednej połowy dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę, a do drugiej dodajemy 100 g rozpuszczonej mlecznej czekolady oraz ekstrakt z mięty (u mnie jest to mięta zalana wódką, która stoi sobie spokojnie w szafce i czeka na zużycie; równie dobrze mozna dodać krople miętowe Herbapolu, ale na pewno nie dwie łyżki, proponuję dodawać po troszku i smakować) Obie masy dokładnie mieszamy i studzimy, mieszając w trakcie studzenia, aby tłuszcz z czekolady nie zebrał się na wierzchu. Szczególnie dotyczy to masy z białą czekoladą.
3.Po wystudzeniu, przelewamy do 4 półokrągłych foremek, po dwie w każdym kolorze, w moim przypadku były to filiżanki-bulionówki, i odstawiamy do lodówki do stężenia.
Po 2 godzinach foremkę z panna cottą wstawiamy na chwilę do gorącej wody, aby umożliwić łatwe wyjęcie masy na talerzyk.
4.Czekoladę mleczną przeznaczoną na polewę rozpuszczamy w mikrofalówce, mieszamy z rumem i śmietanką, czekamy chwilę, aż zgęstnieje i polewamy nią białą panna cottę. Ciemną panna cottę ozdabiamy listkami mięty. Do obu wersji podajemy maliny. Te moje, nie zdążyły jeszcze rozmarznąć :-)
Komentarze