Panna cotta

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Klasyczna włoska Panna Cotta w romantycznej wersji podana malinami

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • PANNA COTTA:
    - śmietana kremowa 30 %: 500 gramów
    - wanilia laski: 1 sztuka
    - cukier: 3 łyżeczki
    - Żelatyna: 2 łyżeczki
    SOS:
    - maliny: 200 gramów
    - cukier: 2 łyżeczki

Panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • panna cotta 1. Śmietankę podgrzać razem z laską wanilii. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.
    Gdy śmietanka się zagotuje, dodać cukier i mieszać by dokładnie się rozpuścił.
    Zdjąć z ognia, dodać rozpuszczoną żelatynę i mieszać tak długo by składniki dobrze się połączyły.
    Krem wylać do foremek. Panna cottę wkładamy do lodówki dopiero gdy krem przestygnie.
    Maliny zmiksować, dodac cukier i podgrzać.
    Panna cotte podawać z gorącym sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy