Panna Cotta

  • wyświetlono: 580 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Bardzo pyszne i łatwe do zrobienia. Polecam ;p

  • 30min

Składniki

Skladniki;
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 laska wanilii
-250 ml śmietanki kremówki
-250 ml pełnego mleka
- 80 g cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Panna Cotta

  • 1.
    1. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Laskę wanilii przepołowić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka
    2.Do rondelka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii i przepołowioną laskę lub ekstrakt z wanilii. Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści.
    3. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści.
    4.Mieszankę wlać do 4 filiżanek (każda po 125 ml) . Odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu filiżanki przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki do stężenia, na około 4 - 5 godzin.
    5.Deser wyłożyć na talerzyk i podawać ze świeżymi owocami lub rozpuszczona czekolada na parze wodnej

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchnia

Komentarze

Podobne przepisy

Panna cotta cappuccino

Dodane przez: Alex M

Panna cotta cappuccino

Klasyczną panna cottę urozmaiciłam...

Owocowa panna cotta

Dodane przez: xxcinderellaxx

Owocowa panna cotta

Panna cotta jest ulubionym deserem...

image-14podf0

Dodane przez: KuchniaPoli

Panna cotta z sosem truskawkowym

Panna cotta z sosem truskawkowym

Waniliowa panna cotta z truskawkami

Dodane przez: Ewelina Marcin

Waniliowa panna cotta z truskawkami

Panna cotta to słodkość wywodząca...

pcota

Dodane przez: dusiowa

Tęczowa panna cotta

Pyszna panna cotta w kolorach tęczy

karmelowa panna cotta

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Karmelowa panna cotta

Z okazji Walentynek postawiłam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE