Panna Cotta

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo pyszne i łatwe do zrobienia. Polecam ;p

  • 30 min

Składniki:

  • Skladniki;
    - 3 łyżeczki żelatyny
    - 1 laska wanilii
    -250 ml śmietanki kremówki
    -250 ml pełnego mleka
    - 80 g cukru

Panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    1. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Laskę wanilii przepołowić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka
    2.Do rondelka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii i przepołowioną laskę lub ekstrakt z wanilii. Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści.
    3. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści.
    4.Mieszankę wlać do 4 filiżanek (każda po 125 ml) . Odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu filiżanki przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki do stężenia, na około 4 - 5 godzin.
    5.Deser wyłożyć na talerzyk i podawać ze świeżymi owocami lub rozpuszczona czekolada na parze wodnej

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy