Panna cotta

0 (0 ocen)

  • 7 godz. 20 min

Cudowny deser o niebiańskim smaku i bardzo delikatnej konsystencji. Po prostu bajka.

  • 7 godz. 20 min

Składniki:

  • 250ml mleka 3,2 %
    250ml śmietany 30 %
    70g cukru
    laska wanili
    4 łyżeczki żelatyny
    1/4 szkl. wrzącej wody

Panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy śmietanę i mleko, dodajemy cukier wraz z ziaranami wanili i łupinką. Podgrzewamy około 10/15 minut, nie gotujemy. W 1/4 szkl. wrzątku rozpuszczamy żelatynę. Po upływie 10/15 minut zdejmujemy z ognia naszą miksturę, wyjmujemy łupinkę waniliową i dolewmy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy do połączenia. Studzimy, ja zostawiam na blacie, potem wstawiam do lodówki, od czasu do czasu mieszam. W momencie kiedy nasza masa zaczyna delikatnie tężeć przelewamy do foremek. Zostawiamy w lodówce na około 6/7 godzin. Przy wyjmowaniu deseru z foremki należy zanurzyć ją na chwilę we wrzątku. Teraz przykrywamy deser talerzykiem i odwracamy do góry dnem. Panna cotta powinna wylądować na talerzyku. Podajemy z musem owocowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy