1.Do garnka wlewamy śmietanę i mleko, dodajemy cukier wraz z ziaranami wanili i łupinką. Podgrzewamy około 10/15 minut, nie gotujemy. W 1/4 szkl. wrzątku rozpuszczamy żelatynę. Po upływie 10/15 minut zdejmujemy z ognia naszą miksturę, wyjmujemy łupinkę waniliową i dolewmy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy do połączenia. Studzimy, ja zostawiam na blacie, potem wstawiam do lodówki, od czasu do czasu mieszam. W momencie kiedy nasza masa zaczyna delikatnie tężeć przelewamy do foremek. Zostawiamy w lodówce na około 6/7 godzin. Przy wyjmowaniu deseru z foremki należy zanurzyć ją na chwilę we wrzątku. Teraz przykrywamy deser talerzykiem i odwracamy do góry dnem. Panna cotta powinna wylądować na talerzyku. Podajemy z musem owocowym.
Komentarze