PANNA COTTA

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

wersja słynnego włoskiego deseru zrobionego ze śmietanki, polanego musem owocowym

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 125 g białej czekolady
    200 ml mleka
    400 ml śmietany 30
    6 g żelatyny
    1/3 szkl wody
    150 g malin
    150 g truskawek
    1 galaretka truskawkowa
    1 szk wody (do galaretki)

Panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białą czekoladę siekamy. Mleko i śmietanę podgrzewamy, ale nie gotujemy. Do ciepłej mieszanki dodajemy czekoladę , mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia dodajemy rozpuszczoną w gorącej wodzie (1/3 szkl) żelatynę, mieszamy. Studzimy, przelewamy do szklanek ustawionych pod kątem. Wstawiamy do lodówki. Kiedy krem zastygnie nalewamy warstwę galaretki z owocami.

    Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl gorącej wody.

    Truskawki i maliny miksujmy na mus blenderem. Dodajemy do galaretki. Studzimy, a kiedy zacznie tężeć przelewamy delikatnie na masę śmietanową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy