Pankejki z serkiem Ricotta i borówkami

0 (0 ocen)

Szybkie w przygotowaniu , pyszne, owocowe placuszki

Składniki:

  • 1,5 szkl mąki
    1/4 szkl cukru
    2 jajka
    250g sera Rikotta
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1 łyżeczka wanilii
    3/4 szkl mleka
    sok wyciśnięty z połowy cytryny
    szczypta soli
    1 szkl borówek

    Dodatkowo :
    syrop klonowy lub cukier puder
    olej do smażenia

Pankejki z serkiem ricotta i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę , sól , proszek do pieczenia , sodę , cukier wymieszać , zrobić wgłębienie , dodać ser , roztrzepane jajka , mleko , wanilię , sok z cytryny , wszystko wymieszać ( krótko ) mogą być grudki , wsypać jagody .
  • 2. Patelnię rozgrzać , wlać niewielką ilość tłuszczu , kłaść łyżką porcje ciasta , smażyć z obydwóch stron na wolnym ogniu na złoty kolor , odsączyć na papierowym ręczniku .
  • 3. Przed podaniem polać syropem klonowym lub posypać cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy