Pankejki z jabłkami w cynamonie

0 (0 ocen)

  • 40 min

Typowo amerykański dodatek do pankejków to cynamonowe jabłka, Wydrylowane jabłka a'la ananasy, podsmażone na masełku z cynamonem są przepyszne i można je wykorzystać również jako deser.

  • 40 min

Składniki:

  • • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    • 1 jajko
    • 1 i 1/4 szklanki maślanki
    • 1/4 szklanki cukru pudru
    • 1/4 szklanki oliwy
    • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody
    • szczypta soli
    Jabłka
    • 4 jabłka
    • 3 łyżki masła
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pankejki z jabłkami w cynamonie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka
    • Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.
    • Rozgrzać masło, dodać cukier, cynamon i przesmażyć jabłka.
    • Podlać 1/4 szklanki wody i chwilkę poddusić.
  • 2. Pankejki
    • Suche składniki - mąkę, proszek, sodę, sól wymieszać razem.
    • Do miski miksera wrzucić jajko, cukier i lekko zmiksować.
    • Dodawać do jajka z cukrem na przemian suche składniki, maślankę i oliwę.
    • Zmiksować na gładką masę.
    • Smażyć na suchej teflonowej patelni, bo ciasto zawiera już olej.
    • Podawać pankejki z cynamonowymi jabłkami.

Porady

Ja smażę pankejki na malutkiej teflonowej patelence o śr. 10 cm. Kiedy na cieście pojawią się pękające pęcherzyki powietrza (jak na zdjęciu), przerzucam pankejka na drugą, większą patelnię i tak dosmażam, ale już dużo krócej. Kiedy próbowałam odwracać pankejka na patelni, zniekształcał się i wyglądał jak racuch.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować