Pankejki z groszku i jabłka

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Wariacja na temat pancakes. Tym razem do przygotowania placuszków użyłam zielonego groszku oraz jabłka. Potrawę urozmaiciłam garścią świeżych ziół i przyprawą z suszonymi pomidorami. Polecam – przepis warty wypróbowania.

Składniki:

  • 350 g łuskanego zielonego groszku
    1 małe jabłko (100 g)
    po 1 łyżce posiekanych – mięty, bazylii, koperku
    3 – 4 łyżki oliwy
    300 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    2 jajka
    ½ szklanki mleka lub wody
    4 kopiaste łyżki mąki pszennej
    1 kopiasta łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pankejki z groszku i jabłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pankejki z groszku  i jabłka 1. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić groszek, wsypać przyprawę z suszonymi pomidorami . Składniki smażyć 5 – 7 min, mieszając, po czym wystudzić. Do zawartości garnka dołożyć pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone na małe kawałki jabłko, wlać jogurt i mleko/wodę, wbić jajka. Całość zblendować. Do masy dodać zieleninę, wsypać mąkę – wymieszać. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Pankejki z groszku  i jabłka 2. Na suchą, rozgrzaną patelnię nałożyć porcje ciasta.
  • Pankejki z groszku  i jabłka 3. Piec na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzą 44 średniej wielkości placki. Do przygotowania potrawy użyłam przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią o następującym składzie – pomidory suszone płatki 62%, czosnek grys 24%, bazylia 5%, sól, oregano.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować