Pankejki

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Tradycyjne amerykańskie placuszki, uwielbiane na śniadanie, podawane najczęściej z syropem klonowym lub roztopionym masłem lub z samym cukrem pudrem lub z sezonowymi owocami.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka kukurydziana: 1 szklanka
    - jaja: 1 sztuka
    - maślanka: 1 szklanka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - cukier puder: 1 łyżka
    - oliwa: 0.25 szklanki
    - sól: 1 szczypta

Pankejki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wymieszać a następnie zmiksować na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany.
  • 2. Na rozgrzanej patelni smażyć z 2 stron placuszki wielkości dużej pięści.
  • 3. Podawać z ulubionymi dodatkami. Ja zrobiłam z wiśniową konfiturą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy