Panini

4.5 (185 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Małe chlebowe bułeczki

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki na zaczyn:
    100 g mąki pszennej chlebowej
    2,5 g soli
    3/4 łyżeczki oliwy z oliwek
    pół łyżeczki mleka
    70 ml wody
    2 g świeżych drożdży lub 1 g suchych drożdży

    Ciasto:
    600 g mąki pszennej chlebowej
    13 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
    400 ml wody
    20 ml oliwy z oliwek
    20 ml mleka
    15 g soli
    180 g zaczynu (cały zaczyn)
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Panini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W naczyniu wymieszać wszystkie składniki, do połączenia. Przenieść do miski wysmarowanej oliwą i pozostawić pod przykryciem z folii spożywczej przez całą noc, w lodówce.
  • 2. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić ręcznie lub mikserem, na gładkie ciasto, pod sam koniec wyrabiania dodając wczorajszy zaczyn. Wyrobione ciasto powinno odchodzić od brzegów naczynia.

    Ciasto umieścić w naoliwionym naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1,5 godziny. Po każdych 30 minutach ciasto uderzyć pięścią, w celu pozbycia się powietrza.

    Po tym czasie ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na grubość 2,5 cm. Złożyć 1/3 ciasta w kierunku środka, następnie z drugiej strony zrobić to samo. Obrócić ciasto o 90 stopni i raz jeszcze złożyć. Ciasto umieścić w naoliwionym naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple na 1 godzinę.

    Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 2 cm, lekko podsypując mąką. Przykryć kuchennym ręczniczkiem, odłożyć do odpoczęcia na 5 - 10 minut.

    Po tym czasie ciasto pokroić w kratkę by otrzymać bułeczki o boku 4 - 5 cm (skrawki warto zostawić jako kolejny zaczyn). Bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Przykryć, zostawić w cieple do wyrośnięcia na 20 - 30 minut; po wyrośnięciu powinny wyglądać jak małe poduszeczki.

    Piec w najwyższej temperaturze piekarnika (u mnie 250ºC) z parą, przez około 10 minut. Ewentualnie wydłużyć czas pieczenia o kolejne 5 - 10 minut aż nabiorą ładnego koloru. Wyjąć, wystudzić na kratce.

    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować