Panierowany filet z kurczaka, ziemniaki i buraczki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Panierowany filet z kurczaka podany z ugotowanymi ziemniakami i duszonymi buraczkami.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • filet z kurczaka 1 cały
    ziemniaki 10 szt.
    buraczki ugotowane 2 szt.
    sól do smaku
    pieprz ziołowy do smaku
    pieprz kolorowy do smaku
    bułka tarta do panierki
    kurze jajka 3 szt.
    tłuszcz do smażenia

Panierowany filet z kurczaka, ziemniaki i buraczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane buraczki trzemy przez większe oczka na wiórki, dusimy na patelni z odrobiną tłuszczu około 15 minut, doprawiamy solą i sokiem z cytryny do smaku. Fileta kroimy na 4 części, rozbijamy je tłuczkiem, solimy, pieprzymy i odstawiamy je na 30 minut do lodówki. Po tym czasie gotujemy ziemniaki i smażymy kotlety z fileta wcześniej panierowane w bułce tartej i jajku. Smażymy na rumiany kolor z obu stron. Usmażone kawałki fileta podajemy z ziemniakami i
    buraczkami.

    Smacznego !!!

Komentarze

Podobne przepisy