Panierowany filet z kurczaka podany z ugotowanymi ziemniakami i duszonymi buraczkami.
1 godz. 30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
filet z kurczaka 1 cały
ziemniaki 10 szt.
buraczki ugotowane 2 szt.
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
pieprz kolorowy do smaku
bułka tarta do panierki
kurze jajka 3 szt.
tłuszcz do smażenia
Panierowany filet z kurczaka, ziemniaki i buraczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane buraczki trzemy przez większe oczka na wiórki, dusimy na patelni z odrobiną tłuszczu około 15 minut, doprawiamy solą i sokiem z cytryny do smaku. Fileta kroimy na 4 części, rozbijamy je tłuczkiem, solimy, pieprzymy i odstawiamy je na 30 minut do lodówki. Po tym czasie gotujemy ziemniaki i smażymy kotlety z fileta wcześniej panierowane w bułce tartej i jajku. Smażymy na rumiany kolor z obu stron. Usmażone kawałki fileta podajemy z ziemniakami i
buraczkami.
Komentarze