Ekonomiczny sposób na przygotowanie dwóch dań z jednego kawałka mięsa. W tym przepisie pokażę jak zrobić pyszne, chrupiące żeberka panierowane według staropolskiej receptury. Wywar powstały po ich gotowaniu posłuży jako baza do zupy.
2 godz.
Składniki:
1 kg mięsnych żeberek
1 włoszczyzna
2 liście laurowe
5 ziaren czarnego pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1 cebula
sól
mąka
2 jajka
bułka tarta
Panierowane żeberka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużego garnka wlewamy wodę do 2/3 wysokości. Wrzucamy liście laurowe, pieprz i ziela angielskie.
Włoszczyznę oraz cebulę obieramy i wkładamy do gotującej się wody.
2.Żeberka płuczemy, oczyszczamy i dzielimy na 8 kawałków.
Wrzucamy do gotujących się warzyw. Nie przykrywamy garnka pokrywką i ustawiamy na średnim ogniu.
3.Żeberka gotujemy do miękkości. Gotowe wyjmujemy na talerz, usuwamy kości ( możemy z powrotem włożyć je do wywaru), zostawiamy aby przestygły.
Na 20 minut przed podaniem solimy mięso. Panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
Obsmażamy z obu stron na oleju bądź smalcu.
Komentarze