Panierowane żeberka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ekonomiczny sposób na przygotowanie dwóch dań z jednego kawałka mięsa. W tym przepisie pokażę jak zrobić pyszne, chrupiące żeberka panierowane według staropolskiej receptury. Wywar powstały po ich gotowaniu posłuży jako baza do zupy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg mięsnych żeberek
    1 włoszczyzna
    2 liście laurowe
    5 ziaren czarnego pieprzu
    5 ziaren ziela angielskiego
    1 cebula
    sól
    mąka
    2 jajka
    bułka tarta

Panierowane żeberka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużego garnka wlewamy wodę do 2/3 wysokości. Wrzucamy liście laurowe, pieprz i ziela angielskie.
    Włoszczyznę oraz cebulę obieramy i wkładamy do gotującej się wody.
  • 2. Żeberka płuczemy, oczyszczamy i dzielimy na 8 kawałków.
    Wrzucamy do gotujących się warzyw. Nie przykrywamy garnka pokrywką i ustawiamy na średnim ogniu.
  • 3. Żeberka gotujemy do miękkości. Gotowe wyjmujemy na talerz, usuwamy kości ( możemy z powrotem włożyć je do wywaru), zostawiamy aby przestygły.
    Na 20 minut przed podaniem solimy mięso. Panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
    Obsmażamy z obu stron na oleju bądź smalcu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy