Panierowane sznycle z jelenia z ziemniaczanymi różami

2 (2 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Sznycle ze schabu jelenia panierowane w orzechach włoskich i bułce tartej, podane z pieczonymi ziemniakami ułożonymi w róże. Najlepiej smakują kwaśnymi dodatkami np. jabłuszkami kaparowymi czy ogórkiem kiszonym.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • sznycle:
    4 plastry schabu z jelenia
    jajko
    mąka krupczatka
    bułka tarta i mielone orzechy włoskie w proporcji 1:1
    sól morska
    pieprz kolorowy

    smalec do smażenia
    cebula
    kilka świeżych liści laurowych
    kilka ziaren jałowca

    róże ziemniaczane:
    4 duże czerwone ziemniaki
    100 g masła
    ząbek czosnku
    szalotka
    sól ziołowa
Wystaw ocenę:

2 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Panierowane sznycle z jelenia z ziemniaczanymi różami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. RÓŻE Z ZIEMNIAKÓW:
    Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy ze skórki. Za pomocą mandoliny tniemy na bardzo cienkie plasterki.
    Masło roztapiamy, dodajemy do niego sól, starty czosnek oraz startą szalotkę. Plasterki ziemniaków dokładnie obtaczamy w maśle.
    Z plasterków układamy róże i umieszczamy w foremce na muffiny. Pieczemy w 180°C przez 25-30 minut, aż ziemniaki nabiorą złotego koloru.

    SZNYCLE:
    Plastry mięsa lekko rozbijamy ręką. Następnie mięso panierujemy w mące wymieszanej z solą i pieprzem, jajku oraz bułce tartej i orzechach. Na patelni rozgrzewamy smalec. Do smalcu wrzucamy szalotkę, jałowiec oraz liście laurowe. Sznycle smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obu stron.

    Mięso podajemy z różami ziemniaczanymi, plasterkiem cytryny i ulubionymi kiszonkami lub sałatką z sosem winegret.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować