Panierowane pałki kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Zmiksuj jajko, mleko oraz 20 dag mąki. Dodaj po szczypcie soli i proszku do pieczenia. Odstaw na 15 minut, by ciasto lekko zgęstniało.
Płatki kukurydziane włóż do torebki foliowej,a następnie rozgnieć za pomocą wałka do ciasta. Wsyp do miseczki. Wymieszaj z bułką tartą oraz sporą szczyptą mielonej słodkiej papryki.
Pałki drobiowe opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz ,a potem natrzyj solą oraz pieprzem i obtocz w reszcie mąki.
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Pałeczki kolejno zanurzaj w przygotowanym cieście, a potem panieruj w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Kładź na rozgrzany olej i smaż po kilka minut z każdej strony. Przełóż na pokrytą pergaminem blachę. Dopiekaj 20 min w 160 st.
Komentarze