Panierowane pałki kurczaka

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Chrupiąca panierka ,którą dzieci bardzo uwielbiają :)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    150 ml mleka
    25 dag mąki
    proszek do pieczenia
    10 dag płatków kukurydzianych
    1 łyżka bułki tartej
    10 pałek kurczaka
    olej
    mielona słodka papryka
    sól

Panierowane pałki kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Zmiksuj jajko, mleko oraz 20 dag mąki. Dodaj po szczypcie soli i proszku do pieczenia. Odstaw na 15 minut, by ciasto lekko zgęstniało.

    Płatki kukurydziane włóż do torebki foliowej,a następnie rozgnieć za pomocą wałka do ciasta. Wsyp do miseczki. Wymieszaj z bułką tartą oraz sporą szczyptą mielonej słodkiej papryki.

    Pałki drobiowe opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz ,a potem natrzyj solą oraz pieprzem i obtocz w reszcie mąki.

    Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Pałeczki kolejno zanurzaj w przygotowanym cieście, a potem panieruj w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Kładź na rozgrzany olej i smaż po kilka minut z każdej strony. Przełóż na pokrytą pergaminem blachę. Dopiekaj 20 min w 160 st.

Komentarze

Podobne przepisy