Panierowane jajka na sałatce z ogórka

0 (0 ocen)

Bardzo szybkie danie, które prezentuje się bardzo wykwintnie. Usmażone tak jajka można użyć jako dodatek do wielu innych potraw.

Składniki:

  • Jajka:
    5 jajek
    kilka łyżek mąki
    40 ml kremówki
    sól, pieprz, czosnek granulowany
    kilka łyżek bułki tartej
    kilka łyżek siekanych migdałów
    olej do smażenia
    Sałatka:
    2 ogórek
    3 łyżki sezamu
    3 łyżki słodkiej śmietanki 12 %
    ½ łyżeczki octu winnego
    1 łyżka białego wina
    sól, pieprz

Panierowane jajka na sałatce z ogórka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 4 jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupki i obtaczamy w mące. Pozostałe jajko roztrzepujemy i mieszamy ze śmietanką, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Bułkę tartą mieszamy z orzeszkami.
  • 2. Rozgrzewamy olej ( wystarczy kilka centymetrów, bo jajka nie muszą być całe zanurzone).
  • 3. Ugotowane jajka zanurzamy w jajku ze śmietanką i obtaczamy w bułce z migdałami, smażymy kilka minut ,ciągle obracając.
  • 4. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w długie plastry. Z octu, wina i śmietanki przygotowujemy sos, doprawiamy solą i pieprzem.
  • 5. Ogórki układamy na talerzu w kształt kwiatka i na górze układamy 2 jajka, wszystko posypujemy sezamem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy