Panierowane frytki z cukinii

  • wyświetlono: 292 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Frytki z cukinii upieczone w piekarniku to prosta, smaczna i zdrowa przekąska, która jest dobrą alternatywą dla tradycyjnych frytek.

moje zdjęcie1
  • 4 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

2 cukinie (około 900 gram)
4 jajka
bułka do panierowania
2 łyżeczki ziół prowansalskich
4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Panierowane frytki z cukinii

  • 1. Cukinie umyć i osuszyć. Przekroić w poprzek na pół, następnie w podłużne plastry i w słupki.
    Do jednego naczynia wsypać bułkę tartą, do drugiego wpić jajka i roztrzepać je widelcem razem z dwiema łyżkami oliwy, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
    Panierować cukinię w bułce, jajku i znowu w bułce. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spryskać resztą oliwy.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem, aż frytki się zarumienią.
    Podawać na przykład z dipem jogurtowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Cukiniafrytki z piekarnikapomysł na cukinię

Komentarze

Podobne przepisy

frytki z dyni

Dodane przez: Bożena1960

Frytki z dyni po prowansalsku

Dzisiaj po raz pierwszy przygotowałam...

Pieczone słupki z cukinii

Dodane przez: a_sad07

Pieczone słupki z cukinii

Przepyszna, prosta przekąska, idealna...

Frytki z piekarnika z dipem jogurtowo-majonezowym

Dodane przez: BABECZKA 35

Frytki z piekarnika z dipem jogurtowo-majonezowym

Pyszna propozycja na szybki i prosty...

Rolada z cukinii.

Dodane przez: Ela Ślązak

Rolada z cukinii

Rolada z cukinii jest idealna latem,...

Domowe frytki z piekarnika z kolorowych ziemniaków

Dodane przez: Di bloguje

Domowe frytki z piekarnika z kolorowych ziemniaków

To doskonała alternatywa dla frytek...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE