Panierowane frytki z cukinii

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Frytki z cukinii upieczone w piekarniku to prosta, smaczna i zdrowa przekąska, która jest dobrą alternatywą dla tradycyjnych frytek.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 cukinie (około 900 gram)
    4 jajka
    bułka do panierowania
    2 łyżeczki ziół prowansalskich
    4 łyżki oliwy z oliwek
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Frytki Przekąski

Panierowane frytki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie umyć i osuszyć. Przekroić w poprzek na pół, następnie w podłużne plastry i w słupki.
    Do jednego naczynia wsypać bułkę tartą, do drugiego wpić jajka i roztrzepać je widelcem razem z dwiema łyżkami oliwy, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
    Panierować cukinię w bułce, jajku i znowu w bułce. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spryskać resztą oliwy.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem, aż frytki się zarumienią.
    Podawać na przykład z dipem jogurtowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować