Panierowane frytki z cukinii

  • wyświetlono: 116 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Frytki z cukinii upieczone w piekarniku to prosta, smaczna i zdrowa przekąska, która jest dobrą alternatywą dla tradycyjnych frytek.

moje zdjęcie1
  • 4 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

2 cukinie (około 900 gram)
4 jajka
bułka do panierowania
2 łyżeczki ziół prowansalskich
4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Panierowane frytki z cukinii

  • 1. Cukinie umyć i osuszyć. Przekroić w poprzek na pół, następnie w podłużne plastry i w słupki.
    Do jednego naczynia wsypać bułkę tartą, do drugiego wpić jajka i roztrzepać je widelcem razem z dwiema łyżkami oliwy, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
    Panierować cukinię w bułce, jajku i znowu w bułce. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spryskać resztą oliwy.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem, aż frytki się zarumienią.
    Podawać na przykład z dipem jogurtowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Cukiniafrytki z piekarnikapomysł na cukinię

Komentarze

Podobne przepisy

Frytki z kalarepy

Dodane przez: Krystyna32

Frytki z kalarepy

Pyszne i aromatyczne.

Pasztet z cukinii

Dodane przez: Lidka Bawolska

Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii robię najczęściej...

Cukiniowe frytki

Dodane przez: 23ewelina

Cukiniowe frytki

Frytki z cukinii są przepyszne...

Frytki belgijskie

Dodane przez: Gregorhspeed

Frytki belgijskie

Często korzystamy z gotowych, mrożonych...

Placki z cukinii

Dodane przez: Lidka Bawolska

Placki z cukinii

Obowiązkowo co roku robię placki...

frytki

Dodane przez: Anitka0804

Frytki ,, cheetos,,

Niby zwykłe frytki ale w innym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE