Panierowane boczniaki

0 (0 ocen)

  • 25 min

Pierwszy raz jadłam tę przystawkę w restauracji i od tej pory od czasu do czasu robię ją już sama.

  • 25 min

Składniki:

  • 250 g boczniaków
    mąka
    2 jajka
    bułka tarta
    sól
    pieprz
    olej do smażenia
    rukola
    pomidorki koktajlowe

Panierowane boczniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte boczniaki wrzucamy się do gotującej się wody i wyciągamy po kilku minutach, kiedy zmiękną. Studzimy.
  • 2. Lekko ostudzone grzyby posypujemy solą i pieprzem, a następnie panierujemy w mące, jajku i bułce tartej.
  • 3. Smażymy po kilka minut z każdej strony do zrumienienia panierki. Usmażone boczniaki kładziemy na rukoli i ozdabiamy wokół pomidorkami koktajlowymi.

Porady

Panierowane boczniaki możemy podawać jako danie główne z dodatkiem ziemniaków i sezonowej surówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy