Panienka bolognese - klasyczne spaghetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
2.Obieramy cebulę i czosnek. Drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulkę. Pod koniec dodajemy czosnek.
3.Dorzucamy mięso i smażymy razem, cały czas mieszając. Zalewamy wszystko pomidorami z puszki, dodajemy przyprawy: sól, cukier, pieprz i dusimy na małym ogniu ok 20 min. Doprawiamy bazylią i oregano.
4.Mieszamy makaron z sosem, układamy na talerzu – formując włosy. Z pociętych oliwek robimy oczy a z rzodkiewki usta. Dekorujemy danie kwiatkami wyciętymi z czerwonej cebuli, rzodkiewki, różyczkami brokułu, pomidorkami koktajlowymi oraz świeżymi ziołami.
Komentarze