Panienka Bolognese - klasyczne spaghetti

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 4 osób

Klasyczne spaghetti w niecodziennym wydaniu - cieszy oko i podniebienie.

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 20 dag makaronu spaghetti
    30 dag mięsa mielonego
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    400ml pomidorów krojonych z puszki
    oliwa
    sól
    cukier
    pieprz
    bazylia
    oregano
    Dekoracja:
    oliwki
    czerwona cebula
    różyczki brokułu
    rzodkiewka
    pomidory koktajlowe
    świeże zioła

Panienka bolognese - klasyczne spaghetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
  • 2. Obieramy cebulę i czosnek. Drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulkę. Pod koniec dodajemy czosnek.
  • 3. Dorzucamy mięso i smażymy razem, cały czas mieszając. Zalewamy wszystko pomidorami z puszki, dodajemy przyprawy: sól, cukier, pieprz i dusimy na małym ogniu ok 20 min. Doprawiamy bazylią i oregano.
  • 4. Mieszamy makaron z sosem, układamy na talerzu – formując włosy. Z pociętych oliwek robimy oczy a z rzodkiewki usta. Dekorujemy danie kwiatkami wyciętymi z czerwonej cebuli, rzodkiewki, różyczkami brokułu, pomidorkami koktajlowymi oraz świeżymi ziołami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy