Pani walewska z masą z białych michałków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Zagniatamy mąkę z cukrem , żółtkami , proszkiem i margaryną . Dzielimy na 2 części , wałkujemy deliktanie i układamy na blaszkach ( 24x 30) (blaszki smarujemy margaryna i obsypujemy mąką ) .Ubijamy białka które zostają nam oddzielone od żóltek . Każdą część ciasta smarujemy powidłami oraz pianą z białek i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi (cześć orzechów zostawiamy na wierzch ciasta) . Pieczemy obie części -20 minut w 180 stopniach.
MASA: Podgrzewamy kremówkę (ale nie doprowadzamy do wrzenia!) dodajemy pokruszoną czekoladę białą , mieszamy aż uzyskamy gładką masę. Powstałą mase odkładamy do lodówki ( na godzinkę ). Kolejno schłodzoną masę miksujemy razem z serkiem mascarpone - do uzyskania gładkiej masy . Kruszymy drobno cukierki i dorzucamy do masy - siekamy orzeski drobno i rowniez dorzucamy- całość mieszamy mikserem na małych obrotach -przez chwilę.
Na upieczone ciasto nakładamy krem (zostawiamy odrobinę na wierzch ) przykrywamy drugą czescią ciasta i resztą kremu smarujemy wierzch ciasta posypujemy orzechami włoskimi oraz polewą.
Komentarze