Ciasto Pani Walewska

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ulubione ciasto mojej rodziny

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • * przepis na kwadratową blaszkę
    Ciasto:
    szkl. mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 szklanki cukru pudru
    125 g margaryny
    2 żółtka

    Beza:
    4 białka
    łyżka mąki ziemniaczanej
    4 łyżki cukru pudru

    Krem:
    2 szklanki mleka
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    3 łyżki cukru,
    50 g margaryny

    Dodatkowo:
    100 g migdałów w płatkach
    dżem z czarnej porzeczki

Ciasto pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z powyższych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na pół i rozwałkować. Na każdy spód ciasta rozsmarować dżem porzeczkowy.
  • 2. Białka na bezę ubić, stopniowo dodawać cukier puder i na koniec delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną. Podzielić na pół i rozsmarować delikarnie na dżemie na obu spodach ciasta. Posypać z wierzchu płatkami migdałów. Piec każdy spód po ok. 35 min w 200 stopniach.
  • 3. Szklankę mleka, mąki, żółtka i cukier razem wymieszać aby nie było grudek. Drugą szkl. mleka zagatować. Gdy mleko zacznie się gotować wlać wymieszane składniki i ugotować budyń. Gdy przestygnie margarnę utrzeć mikserem i dodawać po łyżce budyniu cały czas miksując.
  • 4. Upieczone i ostudzone kruche spody przełożyć kremem budyniowym. Schłodzić całość w lodówce kilka godzin.

Porady

Najlepiej ciasto smakuje na drugi dzień

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy