Ciasto pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z powyższych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na pół i rozwałkować. Na każdy spód ciasta rozsmarować dżem porzeczkowy.
2.Białka na bezę ubić, stopniowo dodawać cukier puder i na koniec delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną. Podzielić na pół i rozsmarować delikarnie na dżemie na obu spodach ciasta. Posypać z wierzchu płatkami migdałów. Piec każdy spód po ok. 35 min w 200 stopniach.
3.Szklankę mleka, mąki, żółtka i cukier razem wymieszać aby nie było grudek. Drugą szkl. mleka zagatować. Gdy mleko zacznie się gotować wlać wymieszane składniki i ugotować budyń. Gdy przestygnie margarnę utrzeć mikserem i dodawać po łyżce budyniu cały czas miksując.
4.Upieczone i ostudzone kruche spody przełożyć kremem budyniowym. Schłodzić całość w lodówce kilka godzin.
Komentarze