Ciasto Pani Walewska

0 (0 ocen)

  • 40 min

znika bardzo szybko

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół szklanki cukru pudru
    200 g masła lub margaryny
    6 żółtek
    beza;
    6 białek
    1,5 szklanki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    dodatkowo;
    1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
    120 g orzechów włoskich
    masa kremowa;
    500 ml mleka
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    3 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    200 g masła
    kilka kropel aromatu waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto kruche dokładnie zagniatamy. Jest ciężko, ale da się. Gotowe dzielimy na pół i owinięte w folię spożywczą wkładamy na ok 30 min do lodówki.
    Ubijamy białka na sztywno, pod koniec dodając małymi porcjami cukier. Na sam koniec wsypujemy mąkę i całość dokładnie mieszamy.
    Wykładamy papierem do pieczenia 2 blaszki o wymiarach 25 x 33 cm. Do każdej wkładamy jedną część ciasta na spód i wyrównujemy. Na każdym cieście rozsmarowujemy połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wykładamy po połowie masy bezowej. Na masę bezową wysypujemy posiekane orzechy włoskie. Blaszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 160-170 stopni C i pieczemy ok 40 min. Gotowe blaty ciasta studzimy.
    Następnie wyłożyć bezę i posypać orzechami i piec kolejne 20 min.
  • 2. Krem:
    Szklankę mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Żółtka miksujemy z drugą szklanką mleka i mąką, całość wlewamy do gotującego się mleka, doprowadzamy do wrzenia. Kiedy przestygnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.
    Masło (miękkie) ucieramy dokładnie do momentu powstania jasnej puszystej masy. Następnie dodajemy do niego partiami przygotowany wcześniej budyń stale miksując. Dodajemy aromat waniliowy i dokładnie miksujemy.
    Gotowe wystudzone blaty ciasta przekładamy kremem i wstawiamy do lodówki

Porady

mozna tez zrobic z migdałami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować