Ciasto pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto kruche dokładnie zagniatamy. Jest ciężko, ale da się. Gotowe dzielimy na pół i owinięte w folię spożywczą wkładamy na ok 30 min do lodówki.
Ubijamy białka na sztywno, pod koniec dodając małymi porcjami cukier. Na sam koniec wsypujemy mąkę i całość dokładnie mieszamy.
Wykładamy papierem do pieczenia 2 blaszki o wymiarach 25 x 33 cm. Do każdej wkładamy jedną część ciasta na spód i wyrównujemy. Na każdym cieście rozsmarowujemy połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wykładamy po połowie masy bezowej. Na masę bezową wysypujemy posiekane orzechy włoskie. Blaszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 160-170 stopni C i pieczemy ok 40 min. Gotowe blaty ciasta studzimy.
Następnie wyłożyć bezę i posypać orzechami i piec kolejne 20 min.
2.Krem:
Szklankę mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Żółtka miksujemy z drugą szklanką mleka i mąką, całość wlewamy do gotującego się mleka, doprowadzamy do wrzenia. Kiedy przestygnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.
Masło (miękkie) ucieramy dokładnie do momentu powstania jasnej puszystej masy. Następnie dodajemy do niego partiami przygotowany wcześniej budyń stale miksując. Dodajemy aromat waniliowy i dokładnie miksujemy.
Gotowe wystudzone blaty ciasta przekładamy kremem i wstawiamy do lodówki
Komentarze