Pani Walewska

  • wyświetlono: 1436 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

pyszne ciasto kruche z bezą- przepis od siostry

20191022_130807

Składniki

Składniki na kruche ciasto:

50 dkg mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. cukru pudru
20 dkg masła lub margaryny
6 żółtek


Składniki na bezę:

6 białek
1,5 szkll. drobnego cukru lub cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ponadto:

1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
12 dkg płatków migdałowych

Masa kremowa:

2 szklanki mleka (500 ml)
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki cukru
16 g cukru migdałowego*
20 dkg masła
kilka kropel aromatu migdałowego**

Sposób przygotowania przepisu:

Pani Walewska

  • 1. Wszystkie składniki na na kruche ciasto wyrobić, zagnieść w kulę i podzielić na pół.
  • 2. BEZA:
    Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
  • 3. Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać.
    Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki.
    Następnie wyłożyć połowę masy bezowej a na nią wysypać połowę płatków migdałowych.
    Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut.
    Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta.
    Placki ostudzić.
  • 4. masa kremowa
    Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami.
    Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.

    Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując).
    Dodać aromat migdałowy i zmiksować.

    Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.
  • Pani Walewska5. smacznego:)

Porady

Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu)

* można kupić w sklepach, w takich opakowaniach jak cukier wanilinowy (lub zastąpić cukrem wanilinowym lub pominąć i dodać tylko aromat migdałowy)

** można dodać również z 2 łyżki Amaretto, jeśli akurat macie w domu

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciepychotkaPani Walewskakruche z masą

Komentarze

Podobne przepisy

Pani Walewska

Dodane przez: kochampiec

Pani Walewska

Ciasta nie może zabraknąć w czasie...

Pani Walewska

Dodane przez: danusia19671

Pani Walewska

W moim domu wszyscy uwielbiają...

Pani Walewska

Dodane przez: asienka253

Pani Walewska

Ten przepis dostałam od koleżanki,...

Ciasto Pani Walewska

Dodane przez: Kinga11840

Pani Walewska

Pyszne kruche ciasto z bezą i kremem...

Pani Walewska

Dodane przez: anita78

Pani Walewska

Pyszne ciasto

Pani Walewska

Dodane przez: LIDECZKA

Pani Walewska

Wspaniałe kruche ciasto z bezą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE