Dodatkowo:
- powidła śliwkowe (słoik)
- drobno posiekane orzechy włoskie (ok. 300g)
- połowki orzechów wloskich- do dekoracji
- gotowy krem do karpatki (masło+mleko)
- polewa czekoladowa
Sposób przygotowania przepisu:
"Pani Walewska"
1.
Ciasto zagniatamy z podanych składników i chłodzimy w lodówce przez 30 min. Dzielimy je na dwie części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy połową ciasta. Smarujemy powidłami śliwkowymi. Ubijamy pianę z białek (pozostałych z ciasta), również dzielimy na dwie części-połowę kładziemy na powidła. Całość posypujemy częścią orzechów włoskich. Tak przygotowany spód wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok.25 minut. Gdy ciasto będzie już zrumienione, wyjmujemy je z formy, odstawiamy do ostygnięcia. W ten sam sposób robimy "górny" blat ciasta (ciasto-powidła-piana z białek-orzechy). Przygotowujemy krem do karpatki wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Na dolny blat rozsmarowujemy krem, przykrywamy go odwróconym " do góry nogami" drugim blatem ciasta. Całość przykrywamy polewą czekoladową i ozdabiamy połówkami orzechów włoskich.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze