Pani Walewska

  • wyświetlono: 2021 |
  • dodany do książki kucharskiej: 17 |
  • polecenia: 1

Ciasto doskonałe na wszelkie okazje, zadowoli każde podniebienie. Idealne na przyjęcia, jak i do delektowania się w zaciszu własnego domu.

  • 45min

Składniki

Ciasto:
3 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru do ciasta + ¾ szklanki do piany
1 margaryna
4 żółtka (białka zostawiamy do piany)
3 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
dżem (najlepiej śliwkowy lub wiśniowy)
orzechy włoskie

Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
1 masło
1 cukier waniliowy

Piana:
4 białka
¾ szklanki cukru
szczypta soli
0,5 łyżeczki budyniu waniliowego lub śmietankowego

Sposób przygotowania przepisu:

Pani Walewska

  • 1. Mieszamy na stolnicy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy.
  • 2. Dodajemy margarynę i siekamy wszystko nożem.
  • 3. Teraz dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy ciasto.
  • 4. Dzielimy ciasto na dwie części: większa (na spód), mniejsza
    (na wierzch) i wkładamy do zamrażalnika na ok. 15 min.
  • 5. W tym czasie ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli, gdy zacznie gęstnieć dosypujemy stopniowo cukier. Pod koniec dodajemy pół łyżeczki budyniu. Pianę ubijamy na sztywno!
  • 6. Wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy większy placek, przekładamy do
    natłuszczonej i oprószonej bułką tartą blachy i rozsmarowujemy na nim dżem. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni C - na złoty kolor.
  • 7. To samo robimy z drugim – mniejszym plackiem. Po włożeniu do blachy
    smarujemy wierzch pianą i posypujemy orzechami. Pieczemy ok. 25 min.
    Pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku, aby piana nie opadła.
  • 8. Przygotowanie budyniu:
    Jedną i pół szklanki mleka zagotowujemy. W pozostałym rozpuszczamy obie mąki i cukry. Wlewamy do gotującego się mleka dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki.
    Gdy budyń zgęstnieje, zdejmujemy go z gazu i studzimy. W misce ucieramy mikserem masło i dodajemy po jednej łyżce budyniu, cały czas mieszając. Krem ucieramy do białości.
  • 9. Na placek z dżemem nakładamy krem, a następnie placek z pianą.
    Wierzch ciasta można ozdobić rozpuszczoną w kąpieli wodnej i ostudzoną czekoladą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieciasto_pani_walewska

Komentarze

Podobne przepisy

Pani Walewska

Dodane przez: kochampiec

Pani Walewska

Ciasta nie może zabraknąć w czasie...

Pani Walewska

Dodane przez: danusia19671

Pani Walewska

W moim domu wszyscy uwielbiają...

Pani Walewska

Dodane przez: asienka253

Pani Walewska

Ten przepis dostałam od koleżanki,...

Ciasto Pani Walewska

Dodane przez: Kinga11840

Pani Walewska

Pyszne kruche ciasto z bezą i kremem...

Pani Walewska

Dodane przez: anita78

Pani Walewska

Pyszne ciasto

Pani Walewska

Dodane przez: LIDECZKA

Pani Walewska

Wspaniałe kruche ciasto z bezą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE