Pani Walewska

5 (184 ocen)

  • Łatwy

Przepis na to ciasto mam od teściowej, jest wyśmienite i idealne na zimowe wieczory przy kawie.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 2.5 szklanki
    - margaryna: 20 dekagramów
    - cukier puder: 1 szklanka
    - żółtko: 4 sztuki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki

    - białka: 4 sztuki
    - powidła śliwkowe: 330 mililitrów
    - orzechy włoskie: 20 dekagramów

    - margaryna: 250 gramów
    - budyń waniliowy: 80 gramów
    - mleko: 0.5 litra
    - cukier waniliowy: 16 gramów
    - cukier puder: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery Powidła Powidła śliwkowe

Pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części. Oba ciasta wyłożyć na dwie identyczne natłuszczone blaszki.
  • 2. Ciasta posmarować powidłami, wyłożyć pianę ubitą z białek oraz posiekane orzechy (ale nie za drobno). Upiec 2 ciasta., Piec 15 min w 180st. Ostudzić.
  • 3. Na mleku z cukrem waniliowym ugotować budyń. Margarynę utrzeć z pudrem, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Kremem przełożyć ostudzone ciasta. Polać polewą, można udekorować orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować