Pani Walewska

4.5 (150 ocen)

Zwana również jako Pyszoto lub Pychotka.

Składniki:

  • 3 1/2 szklanki mąki
    20 dag masła
    4 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka amoniaku
    1 słoik powideł śliwkowych lub kwaskowego dżemu

    Beza:
    4 białka
    30 dag cukru pudru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Masa:
    1/2 litra mleka
    1 opakowanie budyniu śmietankowego
    3/4 szklanki cukru
    1 kostka masła
    3 łyżeczki śmietany 18%
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Pani walewska Desery

Pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, proszek do pieczenia i amoniak mieszam razem. Dodaję żółtka i wiórki miękkiego masła i zagniatam ciasto. Formuję kulę, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na min 3 godz. Ciasto musi być dobrze schłodzone, aby dało się ładnie rozwałkować. Po tym czasie wyjmuję ciasto, dzielę na dwie części, każdą rozwałkowuję i wykładam na dwie blaszki o wym. 26x38 cm wyłożone papierem do pieczenia. Oba smaruję po wierzchu powidłami. Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier puder, na końcu wsypuję mąkę ziemniaczaną. Bezą smaruję ciasta z powidłami i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 225'C na jakieś 10-15 min. Upieczone ciasto wyjmuję i odstawiam aby wystygło. Z mleka odlewam pół szklanki, resztę mleka gotuję, a w pozostawionym rozprowadzam proszek budyniowy i wlewam na gotujące się mleko. Budyń przykrywam folią spożywczą i odstawiam w chłodne miejsce. Masło ucieram z cukrem na pianę, dodaję porcjami zimny budyń. Na koniec dorzucam śmietanę 18%, mieszam i wykładam masę na pierwszy placek, przykrywam drugim plackiem i odstawiam na min 12 godz, by ciasto skruszało.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować