PANI WALEWSKA

5 (178 ocen)

  • 60 min

Ile kucharek tyle wersji tego pysznego ciasta.Zapraszam na wersję wg mojej mamy,która w pieczeniu ciast jest niezrównana.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 szkl.mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 szklanki cukru pudru
    2 kostki masła
    8 jajek
    mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
    1/2 l mleka
    opakowanie budyniu waniliowego
    2 łyzki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki cukru
    10 dag płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia,1/2 szkl.cukru pudru,kostką roztopionego masła i żółtkami zagniatamy.Rozwałkowujemy.Dzielimy na 2 części.układamy do 2 blach wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 34x40.Na każdy placek wykładamy dżem,po równo na każdy.
    Białka ubijamy na sztywno,dodajemy delikatnie mąkę z pr.do pieczeniai reszte cukreu pudru,wykładamy na dżem.Połowe na jedną blachę,drugą połowę na drugą blachę.Pieczemy 20 minut w 180 st w teromoobiegu.
  • 2. Budyń rozrabiamy wodrobinie mleka,reszte mleka zagotowujemy zpozostałym cukrem.Gotujemy budyń.Studzimy.Ucieramy budyń z masłem,dając masło po łyżce.
  • 3. W miedzyczasie studzimy pieczone ciasto.Na blache z jednym ciastem wykładamy masę budyniową.(odkładamy kilka łyżek na posmarowanie wierzchu ciasta).Przykrywamy drugim upieczonym spodem ciastowym.Na wierzch smarujemy pozostałą odłożoną masą budyniową cienko i posypujemy płatkami migdałowymi.

Porady

Wierzch cista mozemy rownież polac polewa czekoladową,posypac orzechami,wg smaku i uznania

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować