ciasto
30 dag mąki
20 dag margaryny lub smalcu
10 dag cukru
4 żółtka
2 łyżki śmietany
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dżem porzeczkowy lub inny kwaśny
orzechy
krem
2 budynie waniliowe
3 łyżki cukru
pół margaryny
0,5 litra mleka
Piana
4 białka
15 dag cukru
Sposób przygotowania przepisu:
Pani Walewska
1.
Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Rozwałkować dwa placki, posmarować je dżemem następnie wyłożyć pianę z 4 białek. Po wierzchu posypać orzechami. Upiec każdy oddzielnie.
Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu.
Po wystudzeniu przełożyć kremem, orzechy mają być na wierzchu.
Porady
Zamiast margaryny możemy dodać do ciasta smalec. Ciasto jest wtedy bardziej kruche.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze