Pani Walewska

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne ciasto idealne na każdą okazję

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE
    -3 żółtka
    - ok.3 szkl.mąki tortowej
    -1/2 szkl.cukru
    -kostka margaryny
    - łyzeczka proszku do pieczenia
    KREM BUDYNIOWY:
    - litr mleka
    -4 budynie waniliowe
    -4 łyżki cukru
    -2 cukry waniliowe
    - kostka masła 250 g
    DODATKOWO;
    - płatki migdałów do posypania
    -dżem wiśniowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pani Walewska 1. 1. Z podanych składników wygniatamy ciasto kruche
    i odkładamy do lodówki do schłodzenia.

    2.Następnie gotujemy mleko,rozrabiamy budynie z
    cukrami i mieszamy do uzyskania gęstego budyniu.
    Na gorący budyń dajemy folię aluminiową lub folię
    spożywczą( unikniemy tzw.kożucha :)-odkładamy do
    wystudzenia.

    3.Z białek które zostały z jajek,ubijamy pianę i dodajemy
    4 łyżki cukru.

    4.Ciasto dzielimy na dwie równe części.
    -Jedną część wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem
    smarujemy kwaśnym dżemem i dajemy połowę piany i posy-
    pujemy migdałami. Pieczemy ok 20 min.w 160C
    - z drugą częścią robimy dokładnie to samo.
    ( musimy mieć dwa jednakowe placki )
  • Pani Walewska 2. 1.Miękkie masło ucieramy z budyniem do uzyskania jednolitego
    i puszystego kremu.

    2. Na pierwszy upieczony placek wykładamy krem budyniowy,
    przykrywamy drugim plackiem i odkładamy do lodówki na
    jedną godzinę.Najlepiej smakuje jednak następnego dnia,

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować