Ciasto Pani Walewska

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Dżem porzeczkowy wspaniale przełamuje słodycz ciasta.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Placki:
    15 dag posiekanych orzechów włoskich
    30 dag mąki
    20 dag masła
    4 żółtka
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    10 dag cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    dżem porzeczkowy
    4 białka + 15 dag cukru

    Masa:
    0,5 l mleka
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    1 łyżka maki pszennej
    0.5 szklanki cukru
    kostka masła
    aromat śmietankowy

Ciasto pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Placki:
    Mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i masłem posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, szybko zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Ciasto rozwałkować, wyłożyć na blaszki i posmarować cieniutka warstwa dżemu. Z białek i 15 dag cukru ubić piane, posmarować nią placki a następnie posypać je po wierzchu orzechami. Piec około 45 minut.
    Masa:
    Polowe mleka wymieszać dokładnie z obiema makami i wlać do reszty gotującego się mleka. Ugotować budyń, posłodzić i mieszać do rozpuszczenia się cukru, ostudzić. Masło utrzeć na puch. Ciągle ucierając dodawać po łyżce budyniu a na koniec wlać odrobinę aromatu.

    Placki posmarować masą w taki sposób, aby orzechy były na wierzchu (jak na zdjęciu).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy