Ciasto pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Placki:
Mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i masłem posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, szybko zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Ciasto rozwałkować, wyłożyć na blaszki i posmarować cieniutka warstwa dżemu. Z białek i 15 dag cukru ubić piane, posmarować nią placki a następnie posypać je po wierzchu orzechami. Piec około 45 minut.
Masa:
Polowe mleka wymieszać dokładnie z obiema makami i wlać do reszty gotującego się mleka. Ugotować budyń, posłodzić i mieszać do rozpuszczenia się cukru, ostudzić. Masło utrzeć na puch. Ciągle ucierając dodawać po łyżce budyniu a na koniec wlać odrobinę aromatu.
Placki posmarować masą w taki sposób, aby orzechy były na wierzchu (jak na zdjęciu).
Komentarze